Uudised

Sügisvaheaja reis

Sügisvaheajal sai teoks õpetajate kauaoodatud reis Cēsisesse. Lahkusime 27. oktoobri keskpäeval sügisesest Valgast ja õhtuks saabusime tagasi  juba talvisesse kodulinna. 

Reis viis meid tegelikult kahte Läti linna - Valmierasse ja Cēsisesse. Valmieras tutvustas kohaliku muusikakooli direktor Inese Sudraba meile sealset kaunist Koiva jõe kaldal asuvat koolimaja. Valmiera muusikakool (Valmieras Mūzikas skola) tegutseb alates 1920. aastast. Igal sammul on selles koolis tunda, et tegemist on justnimelt muusikakooliga. Juba kooli sisenedes võttis meid vastu mahe muusika ja meile seletati, et fuajees on spetsiaalselt õpilaste harimiseks vana plaadimängija, et lapsed teaksid, et ka selliselt on kunagi muusikat kuulatud. Ja meie rõõmustamiseks olid vinüülplaadid grammofoni kõrval eesti jazzmuusikute loominguga. Muusikatemaatiliste kunstiteostega kohtusime nii maja fuajees, koridorides kui ka klassides. 

Valmieras algavad tunnid kell 12.30 ja kestavad õhtul kalla üheksani. Õpetajaid on 40 ja õpilasi ca 250. Meeldivaks üllatuseks oli, et kaugemalt sõitvad õpetajad saavad koolis ka ööbida, sest selleks tarbeks on sisse seatud köögiga külaliskorter. Õpilased saavad valida 18 eriala vahel, kusjuures õppeaeg on mõnedel erialadel kuus ja teistel  kaheksa aastat. Kooli ettevalmistusklassi saab asuda õppima 6-aastaselt. Direktori sõnul käivad õpilased sageli konkurssidel ja on seal väga edukad. Koolis on mitmeid koosmusitseerimise võimalusi ning lisaks orkestritele tegutseb edukalt ka koor. Esimeses klassis laulavad kooris kõik, teisest klassist alates need, kes õpivad koorierialal. Koolis on kena õppeotstarbeline noodi- ja raamatukogu. Mitmete kaunilt kujundatud klassiruumide kõrval jäi silma oreliklass, kus orel asub mitte saalis, vaid tavalises klassiruumis.  Meile korraldati kooli väikeses, kuid armsas saalis tervituskontsert, kus esines üks klaveriõpetaja ning kaks õpilast esitasid klaveril nelja käe loo. 

Peale imemaitsvate pizzade söömist Valmieras oli järgmine peatus reisil Cēsis, kus meil oli võimalus tutvuda Cēsise kontserdimajaga ja selles asuva muusikakooliga (Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskola). Alfred Kalninsi nimeline muusikakool paikneb kahes hoones ja keskkooli osa asub just kontserdimajaga ühise katuse all. Keskkooli osas õpib ca 40 õpilast. Klassiruumidega tutvudes jäi silma, et klassides on väga erinevate firmade klaverid, lisaks Estonia klaverile olid seal esindatud mitmed meil vähemtuntud saksa klaverid, aga ka ilmselt läti päritolu klaver Klavins. Ühes klassis nägime väikest kaunist harfi ja kohe tekkis mõte, kas ka meil võiks olla tulevikus harfiõpe.

Cēsise kontserdimaja (ametlikult Vidzeme Concert Hall “ Cēsis ”) on kaasaegne hoone, mis on aga istutatud vana hoone sisse, säilitades ajaloolisi detaile. Praegusel kujul valmis see kuuekordne hoone aastal 2014. Tegemist on multifunktsionaalse kultuurikeskusega, kus toimuvad kontserdid, teatrietendused, kino, näitused ja konverentsid. Samas hoones on ka Vidzeme kammerorkestri kodu. Meile tutvustati ka suurt saali, kus on rõduga koks 805 kohta. Saali üldilmes domineerib hele puit, mis on põranda, lava, toolide, rõdukaunistuste ja ka saalikoridori aknaluukide materjaliks. 

Päeva tippsündmuseks oli Keno Harriehauseni jazzkvarteti kontsert, mis toimus kontserdimaja kinosaalis. Koosseisus oli klaver, kontrabass, tšello ja saksofon. Kontserdil kavalehte ei olnud, kuid pianist Keno kommentaaridest võis aru saada, et tegemist oli Keno enda ja grupi omaloominguga ning meeleolult oli see melanhoolne jazz. Nii meloodiad kui harmoonia sisaldas üha ootamatusi ja kontserti oli huvitav nautida. 

Suur tänu reisi organiseerijatele!

PILDID - https://photos.app.goo.gl/gLyfJyYz9V6ueKcM8

 

Eve Müür